Wednesday, December 9, 2009

Nice: Sesekali diuji~


Apa jua bala bencana singgah menerpa
Menguji jauh mananya sabar kita
Mungkin selama ini kita terlupa

Kita terlalu leka dengan nikmat kurniaanNya
Maka diberi sedikit ujian
Menguji tahap keimanan di jiwa

Bila kesusahan
Terasa hidup terlalu payah
Pelbagai persoalan menerjah
Baru minta petunjuk hidayah

Usah berputus asa
Kerana ada rahmat disebaliknya
Yang tidak kita ketahui dalam hidup ini
Teruslah berdoa pada Allah
Pengasih Pemurah dan Penyayang..



Saturday, November 28, 2009

~Cheese Brownies

Salam....

Tetibe i rase nak mkn kek ni la...adeiyh....sape nk tolong buat kan?!angkat tangan!!huhuhu...
Ni resipi yang diambik dr iLuvislam...nnt sape2 buat...bg kt i sket eh...hehe


Bahan-bahan
180 gm butter-dicairkan
275 gm. gula perang
3 biji telur
1 sudu teh vanilla essence
120 gm. tepung naik sendiri
70 gm. serbuk koko

Cheese filling:
250 gm. cream cheese
45 gm. butter
80 gm. gula icing
1 biji telur
Sedikit chocolate chips (ditabur di atas brownies)

Cara Penyediaan:
(1) Gaul butter yang telah dicairkan dengan gula perang hingga sebati
(2) Masukkan telur, sebiji setiap kali. Gaul hingga betul-betul sebati. Masukkan sedikit vanilla essence
(3) Masukkan tepung dan serbuk koko secara perlahan-lahan dan kacau hingga terasa lembut.
(4) Untuk cheese filling: pukul cream cheese, butter and gula icing hingga sebati. Tambahkan telur dan kemudian teruskan memukul.
(5) Tuangkan setengah drpd adunan brownie ke dalam diikuti cheese filling.
(6) Tuangkan lebihan adunan brownie tadi di atas cheese filling. Taburkan chocolate chips di bahagian atas brownies.
(7) Bakar di dalam oven (170ºC selama 40 minit)

Friday, November 27, 2009

Eid Adha + Happy Melaadi~





Salam Aidiladha buat semua...

Alhamdulillah...tahun ini keluarga aku berpeluang korban...rezeki tahun ni, kate ayah...
Dan yang lebih menarik, raya korban tahun ini kebetulannya sama dengan tarikh lahir aku...tidak ada yang berbeza dari tahun-tahun sebelumnya...ianya disambuat biasa...Cuma, bagi aku, ia membawa erti yang besar dalam diri...

Hari ini, aku bermuhasabah...Selama 21 tahun aku hidup, apa agaknya yang aku sumbangkan? apa agaknya yang aku korbankan? huhu...terasa banyak kekurangan dalam diri ini...Teringat aku pada kata-kata seniorku, Allahyarham Farham Zainuddin...kata-kata yang ditulis pada tahun pemergiannya...(tak ingat kata-kata keseluruhan...ini lebih kurang ayatnya)

"19 tahun sudah berlalu...kumpulan hari, bulan, tahun terus berlalu tanpa pernah kembali lagi...tidak ada jalan lain melainkan kita harus memilih jalan hidup yang benar...semoga tabah kau lalui jalan ini..."

Kata-kata yang penuh makna...peningkatan usia membawa erti kematian kian dekat...usia kehidupan kian pendek...masa mengadap Allah dihari pembalasan kian hampir...persoalannya, cukupkah bekalan yang dibawa?bersediakan aku menjawab persoalan-persoalan yang bakal diajukan bilamana tanggungjawab yang ada sering dibuat sambil lewa?Ya Allah...banyaknya dosa...ampunkan aku...astaghfirullahal'azim3x...

Selamat Hari Lahir, Akalili...semoga usia akan datang digunakan sepenuhnya untuk kebaikan....amin~

"Berkorban memang perit...Namun, apakah ertinya kehidupan tanpa pengorbanan"

SALAM AIDILADHA...Mari hayati kisah pengorbanan Nabi Allah, Ibrahim...Moga hadir semangat dalam diri untuk menjadi hamba yang sanggup berkorban demi-Nya...amin~


Wednesday, November 25, 2009

Gatal Tangan...


~sape suruh gatal tangan, tukar-tukar template...kan da hilang sume...huhu...kene cari balik sume-sume yg da hilang ni...sabo la ye...kene ambik mase sket...ngeeee~

bukan pe..kan da lame x update blog...so, tukar la template...kot la pasni jd makin rajin nk update blog kn...hehe...semangat!!semangat!!=))

Alhamdulillah duk kt umah sekarang..ada masa nak mengadap benda2 remeh macam ni...huhu...

erm...blog cantik tapi kalo xde pengisian, xde maknenye sume tu wahai akalili...kalo blog da cantik...harapnye isinye pun cantik...blh bg pengajaran, peringatan buat diri khususnye dan amnye buat org lain...

sebenarnye, kalo diikutkan hati...rase mls nk carik balik sume yg da hilang tu..tp bile difikir2 balik...sayang plak...da mula kn...nape xmau teruskan smpai akhir...kan sayang tu...peluang utk memberi pada org lain...gunekan sebaiknye...btol dak???huhu...

okeh la...ntah pe yg dirapukan...nk smbung menjejak yang hilang...=)

Sabda Rasulullah:
"Sampaikan daripadaku walau satu ayat"
....
akanku jadikan pegangan...salam juang....

*sorry sbb bahasa tunggang langgang....huk3....*

Wednesday, November 11, 2009

Encoustic: Muhasabah Cinta


Wahai...
Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu
Tuhan...
Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu
Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama iniYa ilahi....
Muhasabah cintaku...
Tuhan...
Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu


Tuesday, November 3, 2009

Email: Rahsia Ais


"Zat di dalam ais tidak akan mampu dihasilkan oleh mana-mana saintis mahupun manusia"

Air sejuk yang hening dapat menolong pesakit insomnia yang sukar tidur agar dapat kembali tidur seperti biasa.

Orang yang tidur dalam udara yang sejuk dan berselimut untuk memanaskan tubuhnya adalah kombinasi yang baik untuk menjaga kesihatan secara menyeluruh dalam jangka masa pendek apatah lagi jangka panjang.Udara panas lebih memudahkan penyebaran penyakit berjangkit kerana bakteria lebih agresif dan cepat membiak dalam cuaca begini..

Liputan ais di Antartika (daerah Kutub Selatan) dan Artik (daerah Kutub Utara) adalah pengimbang dasar bumi yang amat panas.Kombinasi dalam bumi yang panas dan luaran bumi yang sejuk adalah rahsia keseimbangan tekanan semulajadi alam yang mengawal graviti dan pergerakan bumi pada paksinya.

Ais atau air sejuk dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa yang keterlaluan.

Benarkan anak anda mengunyah ais kerana ini akan menguatkan giginya dan benarkan anak anda memakan ais krim secara perlahan-lahan dan berterusan sehingga batuknya hilang dalam masa beberapa jam kerana mengambil ubat batuk biasanya akan mengambil masa satu minggu untuk melegakan batuk secara total.

Membiasakan diri mengunyah ais akan meningkatkan kecerdasan fikiran dan kepantasan pergerakan.Ais amat diperlukan oleh mana-mana atlit sukan dalam kecederaan yang tidak disangka-sangkakan.

Air sejuk atau ais kini dijadikan bahan perencat kepada kecederaan yang akut seperti demam panas yang biasanya dihidapi oleh bayi yang mempunyai potensi menghidapi penyakit sawan.

Air sejuk adalah terapi yang amat popular sebagai penguat tulang yang telah patah dengan syarat ia dibalut dengan kain hitam.

Air sejuk dalam rahsia cuka adalah sangat baik untuk menguatkan tulang yang patah kerana ia dapat menyembuhkan tulang dengan lebih cepat.Air suam dengan rahsia cuka yang diminum akan melemahkan dan mengecutkan sistem aliran darah yang menjadi penyebab utama terjadinya lumpuh.

Adalah makruh mengambil air sembahyang (wuduk) pada suhu yang tinggi atau yang telah terkena panas cahaya matahari yang pastinya akan mengganggu sistem deria pada kulit.

Air sejuk secara psikologinya amat ditakuti oleh pesakit yang mengalami gangguan jin atau dikuasai oleh unsur-unsur spiritual yang jahat.Air sejuk mempunyai nada bunyi dalam tekanan rendah yang amat lembut lagi mengharmonikan.Air sejuk akan menguatkan tulang bayi.

Air sejuk akan meningkatkan sistem imun yang luar biasa sebagai tenaga pencegahan berbagai penyakit alahan dan jangkitan.Air sejuk dalam rahsia ais memegang rahsia kepadatan molekul kristal yang paling keras iaitu Intan.

Air sejuk adalah kuasa penyerap yang amat sesuai dijadikan sistem penghantaran tenaga yang paling cekap sehingga ke dasar sel yang jauh dan menyeluruh..

Air sejuk mempunyai daya rangsangan yang boleh mengembalikan semangat orang yang telah hilang seperti pengsan, gila dan koma kembali sedar.

Mandi air sejuk akan menguatkan tulang. Tulang yang berlebihan dengan urik asid akan meningkatkan suhu tulang dan melemahkan struktur tulang.Air sejuk lebih stabil molekul atomnya.

Air sejuk lebih peka kepada gelombang frekuensi rendah yang dirakamkan melalui niat dalam amalan berwuduk.Air sejuk dapat merakamkan gelombang frekuensi rendah lebih stabil.

Air sejuk sesuai dijadikan air penawar kepada orang yang ingin merakamkan bunyi dalaman yang disertai dengan rasa kasih sayang dan keikhlasan.

Air kelapa muda bersifat sejuk dan amat baik untuk kesihatan kerana ia amat berkesan meneutralkan kesan keracunan dan keasidan yang berlebihan di dalam aliran darah.

Tubuh secara semulajadi bersifat panas dan ia memerlukan pasangan yang bersifat sejuk.Oksigen dan hidrogen bersifat panas dan ia menguasai bahagian perut. Adalah menjadi suatu kesalahan memulakan amalan pemakanan di waktu pagi denganunsur-unsur yang panas. Minumlah seteguk air sejuk di awal pagi kerana ia akan menguatkan perut.

~Short Story

Little girl and her father were crossing a bridge.

The father was kind of scared so he asked his little daughter.
"Sweetheart, please hold my hand so that you don't fall into the river."

The little girl said, "No, Dad. You hold my hand".

"What's the difference?" Asked the puzzled father.

"There's a big difference," replied the little girl.

"If I hold your hand and something happens to me, chances are that I may let your hand go. But if you hold my hand, I know for sure that no matter what happens, you will never let my hand go."


In any relationship, the essence of trust is not in its bind, but in its bond.

So hold the hand of the person who loves you rather than expecting them to hold yours... This message is too short......but carries a lot of Feelings.

Friday, October 30, 2009

Salam Imtihan~



Selamat Berjuang di medan peperiksaan buat semua yang bakal menghadapi peperiksaan akhir semester tidak lama lagi. Semoga kita sama-sama dapat menjawab dengan jayanya. Insyaallah, amin.

Bersama ini disertakan juga jadual peperiksaan bagi pelajar tahun 3, Sarjana Muda Perakaunan, Universiti Sains Islam Malaysia.


MHB4013COMPANY LAW

05/11/2009 9:00AM


MEA2013BUSINESS ECONOMICS

10/11/2009 9:00AM


MAB2033ADVANCED ACCOUNTING I
13/11/2009 9:00AM


MAD3013AUDIT AND ASSURANCE SERVICES
13/11/2009 3:00PM


MGA3023FIQH MUAMALAT II
17/11/2009 9:00AM


MAE3013CORPORATE TAXATION AND ZAKAT
17/11/2009 2:30PM


MFA3033CORPORATE FINANCE MANAGEMENT

18/11/2009 9:00AM

Saturday, October 10, 2009

Maafkan aku...


Maafkan aku...
andai aku tidak mampu memuaskan hati semua...
andai aku tidak patuh...
andai pilihan yang ku ambil itu dirasakan tidak wajar...
aku cuba mengambil keputusan yang terbaik...
agar aku dapat menjadi manusia yang berbakti...
kerana aku sedar "erti hidup pada memberi"...
namun aku hanya manusia biasa yang punya kekurangan...
yang juga mempunyai hati dan perasaan...
yang imannya ada kalanya turun dan naik...
aku akui diri ini seorang yang lemah...
yang sentiasa perlukan sokongan dan bantuan...
justeru maafkan aku sekiranya aku melakukan kesilapan...
berikan aku sedikit ruang untuk bersendiri...
aku benar-benar perlukan ketenangan...
agar aku mampu kembali seperti dulu...
doakan aku...


Thanks for k.ba pd nasihat dan semangat yang tidak pernah henti....
" ya Allah...kuatkan aku agar tiada istilah putus asa dalam diriku...semoga sakit yang ku rasa ini menjadi penawar kpda dosaku...motivasi dlm diri perlu sentiasa ada agar kita mnjadi kuat berbanding org lain...serap tekanan itu perlu krna manusia yg byk menyerap tekanan, dia adalah manusia yg berjaya....."

Friday, September 18, 2009

Salam Lebaran~



p/s:Salam Aidilfitri buat semua...Maaf dipohon sekiranya ada tersalah kata...Jemput datang beraya ke rumah.....


Ikhlas dari kami sekeluarga:

  • Zubair Ahmad
  • Radziah Abdul Ghani
  • Mohd Zulhakimi Zubair
  • Mohd Zulfadhli Zubair
  • Nur Akalili Zubair
  • Nur Afifah Zubair

Monday, September 14, 2009

Facebook: Antara Pro & Kontra


Sumber: Saifulislam.com

“Ustaz, do you have any networking account?” tanya Saeb kepada saya.

“You mean, like Friendster and Myspace?” saya meminta kepastian.

“Yes. But in the States we don’t use Friendster. We’re more into Facebook,” jelas Saeb kepada saya.

Beliau adalah anak kepada pensyarah saya, seorang warga Amerika Syarikat.

“Oh yeah. I have registered an account but completely forgot about it because there’s no one there,” saya memberitahu.

“Great. Probably Malaysians are still hanging around Friendster. But anyway you’ll find us there. I’m trying to bring Dad into Facebook, too!” gurau beliau.


PENYERTAAN AWAL KE FACEBOOK

Saya mendaftarkan akaun Facebook pada awal 2007 tetapi hanya mengaktifkan penggunaannya semula kira-kira enam bulan selepas itu bagi menguruskan jaringan sosial antara kami, AJK IYEP dengan peserta yang datang dari seluruh dunia.

Ketika itu, amat kecil bilangan pengguna Malaysia yang berada di dalam jaringan Facebook. Namun, saya berasa selesa menggunakannya berbanding dengan Friendster kerana suasana di dalam Facebook lebih teratur, kemas dan ‘tidak kebudak-budakan’. Di kala itu, memang sudah menjadi buah mulut orang menganggap pembabitan anak muda di dalam Friendster di negara kita amat mengundang mudarat. Perkongsian gambar-gambar tidak senonoh hingga membabitkan beberapa artis ketika itu, menyebabkan saya langsung tidak terfikir untuk mempertimbangkan soal menyertai Friendster, biar pun untuk tujuan dakwah khususnya pada mendekati golongan remaja.

Berbeza dengan Facebook, rakan-rakan yang lebih ’sekepala’ dan ’seusia’ bertambah dari semasa ke semasa melalui Facebook dan ia sangat berkesan dalam usaha ‘menjejak kasih’ teman-teman lama dari seluruh dunia.

Keadaan ini sedikit demi sedikit berubah apabila semakin ramai pengguna internet Malaysia menyertai Facebook.

Saya tidak pasti apakah yang patut ditunding kesalahan. Apakah kerana kelompok yang membanjiri Facebook kebelakangan ini adalah remaja bermentaliti kebudak-budakan, atau mereka bekas pengguna Friendster, atau mereka mewakili suatu ngomelan tentang budaya kurang sihat di Malaysia yang disebut sebagai ‘First Class Facility with the Third Class Mentality’. Facebook mula comot dengan pelbagai aplikasi seperti kuiz, permainan dan pelbagai fungsi yang menghilangkan hemah Facebook selama ini.

Keadaan menjadi lebih merunsingkan apabila kita memiliki 5000 orang ‘rakan’ di dalam senarai jaringan kita. Apabila beberapa ratus daripada 5000 itu menyebarkan sampah sarap, ia sudah cukup untuk merosakkan fungsi asal Facebook yang menjadi asas tujuan kita memilih jaringan sosial ini.

BOLEH MENJADI HARAM

Keasyikan pengguna-pengguna Facebook melayan kuiz dan permainan, di samping sembang bual yang pada masa ini jumlah warga jaringan Malaysia mencecah lebih 800,000 orang, boleh menghasilkan suatu ketagihan seperti apa yang pernah menimpa pengguna perkhidmatan chatting MiRC suatu ketika dahulu. Tambahan lagi, dengan kemudahan akses Facebook melalui telefon bimbit, tahap ketagihan itu bisa jadi melampau dan merosakkan.

Dalam keadaan seperti ini, keharusan menggunakan Facebook boleh bertukar menjadi HARAM ke atas individu yang menyalahgunakan Facebook hingga berlaku kelalaian di tahap yang ekstrim.

Firman Allah Subhanahu wa Ta’aala:

Telah nyatalah kejayaan para Mukmin. Iaitu mereka yang di dalam solat mereka, khusyu’ mendirikannya. Dan mereka itu terhadap perkara-perkara yang melalaikan, mereka menghindarkannya” [al-Mu'minun 23: 1-3]

Apa yang menjadi larangan bukanlah Facebook sebagai medium. Tetapi larangan itu terkena ke atas individu yang gagal mengawal dirinya hingga sesuatu yang asalnya begitu bermanfaat berubah menjadi mudarat akibat lemah daya mengawal dan membuat pilihan.

Dalam masa yang sama juga beberapa konsep akhlaq perlu diberikan penjelasan dalam konteks etika melayari internet serta menggunakan aplikasi yang kedapatan, termasuk email dan Facebook.


EMAIL

Saya tidak menyiarkan alamat email di tempat terbuka.

Antara tujuannya ialah untuk melindungi akaun email saya daripada kebanjiran email spam. Justeru untuk kemudahan perhubungan, saya sediakan borang email dan semua mesej yang dihantar di situ akan masuk terus ke akaun Gmail saya.

Akan tetapi, apabila mesej yang dikirim, saya balas dengan memberikan jawapan yang diminta, penerima email itu telah memasukkan email saya ke senarai email yang bakal menerima artikel-artikel yang beliau hantar dalam jumlah yang sangat mengganggu. Entah mengapa, ada sesetengah kita memiliki tabiat mengajukan rantaian-rantaian artikel melalui email dalam bentuk yang tidak terkawal. Tentu sahaja mengambil satu artikel lalu dikongsikan bersama rakan-rakan lain agar tersebar manfaat, adalah suatu perbuatan yang terpuji. Tetapi tatkala menerima satu email, dan kemudian terus menekan butang REPLY atau REPLY TO ALL dengan email yang sudah lima lapis diperlakukan sedemikian rupa, ia menampakkan bahawa email itu dihantar lebih kepada tabiat suka mengajukan email (Email Forwarding) berbanding menghantarnya dalam keadaan sedar akan apakah tujuan ia dilakukan.

Ada yang menyebarkan secara BULK hingga 20 email sehari.

Bagaimanakah anda menguruskan akaun email apabila seorang yang tidak anda kenali, menghantar 20 forwarded email sehari (sebahagiannya adalah artikel anda sendiri yang diajukan kembali kepada anda)?

Kaedah mudahnya ialah tandakan sahaja email itu dan penghantarnya sebagai SPAM.

Tetapi atas dasar menghargai sesama Mukmin yang berutusan email dengan maksud kebaikan, saya menghantar email peribadi kepada si pelaku ini memohon jasa baiknya agar email saya dikeluarkan daripada senarai penerima forwarded article beliau.

Permintaan saya itu telah menyebabkan beliau melenting. Saya ditegur kerana ‘tidak menghargai kebaikan’, ’sudah terlalu baik hingga tidak perlu ditegur oleh artikel-artikel yang baik’ dan macam-macam lagi. Saya cuba untuk terangkan kepada beliau bahawa sebahagian daripada artikel yang beliau hantar kepada saya adalah artikel tulisan saya sendiri. Ini menunjukkan beliau tidak meneliti apa yang dihantar dan kepada siapa ia dihantar. Semuanya dilakukan sebagai tabiat bahawa selepas email dibaca, terus ditekan butang Forward untuk membina rantaian email yang menyemakkan.

Dek tindak balas beliau yang agresif, saya mengambil langkah drastik membuat tapisan (filter) bahawa semua email daripadanya, terus dipadam dan dimasukkan ke tong sampah (bin).

Sehingga kini ada lebih 20 filter yang berada di dalam email saya untuk menangkis kelakuan sebegini.

TAGGING DI DALAM FACEBOOK

Fungsi tagging di dalam Facebook mempunyai manfaat yang banyak.

Disebabkan oleh adanya fungsi ini, saya sudah kurang menggunakan kamera sendiri untuk mengambil foto program yang saya hadiri atau kendali. Lazimnya jurukamera atau peserta yang bergambar akan memuatnaikkan fotonya dan tatkala saya ditanda dengan tagging, maka foto itu secara otomatik masuk ke koleksi foto saya.

Namun, terdapat sejumlah pengguna Facebook yang menggunakan fungsi tagging ini sebahagian daripada apa yang dilakukannya di dalam kuiz dan permainan. Mungkin hal ini lebih menjadi masalah apabila ia berlaku kepada pengguna Facebook yang memiliki 5000 orang ‘rakan’ di dalam senarai jaringannya.

Kemunculan aplikasi seperti PICKUPFRIENDS telah mengundang lambakan ratusan tagging berserta mesej balasan yang mengganggu ketenteraman penerimanya.

Tabiat-tabiat seperti ini tidak seharusnya berlaku. Ia menggambarkan betapa kita tidak menghargai ruang persahabatan yang wujud lantas mengisinya dengan benda-benda yang disangka lucu tetapi hakikatnya menyakiti orang lain. Cukuplah pesanan Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam:

“Daripada Abdullah bin ‘Umar radhiyallaahu ‘anhuma beliau berkata, Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam telah bersabda, “Seorang Muslim itu ialah seorang yang kaum Muslimin lain terselamat daripada (kejahatan) lisan dan tangannya. Seorang muhajir pula ada orang yang berhijrah meninggalkan apa yang dilarang oleh Allah kepadanya” [muttafaq 'alayh]

FACEBOOK DAN YAHUDI

Dalam sentimen kemarahan kita terhadap apa yang menimpa umat Islam di bumi Palestin, kemahuan untuk melakukan sesuatu yang berbalut emosi sering membuatkan kita keterlaluan dalam tindakan.

Suatu ketika, kempen boikot berlangsung secara aktif. Senarai panjang barangan dan perkhidmatan disebarkan untuk diboikot. Masyarakat terbahagi kepada beberapa kelompok dalam hal ini. Ada yang menolak sepenuhnya tindakan boikot, ada yang bertindak memboikot sepenuhnya apa sahaja yang berkaitan dengan Yahudi dan Amerika Syarikat, dan di celah kedua-dua aliran itu, ada yang bertindak memboikot secara selektif.

Tindakan memboikot secara selektif ini didorong oleh kesedaran bahawa mengharamkan secara mutlak urusniaga yang membabitkan Yahudi atau Nasrani semata-mata kerana dia itu Yahudi atau Nasrani, adalah suatu tindakan yang tidak menepati kehendak Syara’.

Di dalam Majalah al-Islam keluaran September 2009, terdapat sebuah artikel yang tajuknya amat serius berbunyi, “ZUCKERBERG GUNA FACEBOOK UNTUK BUNUH PENDUDUK PALESTIN”.

Apa yang tidak wajar berlaku ialah, makalah tersebut hanya mendedahkan aktiviti biasa pengasas Facebook, Mark Zuckerberg, sebagai seorang Yahudi yang ‘multazim’ (mempraktikkan agama Yahudi dalam kehidupan seharian). Tetapi justifikasi terhadap kebenaran dakwaan bahawa Zuckerberg menggunakan Facebook untuk membunuh penduduk Palestin, hanya ditulis dalam sebuah perenggan ringkas berbunyi:

“… Pun begitu sebelum pengharaman oleh dua buah negara tersebut dibuat, wujud desas-desus yang mengaitkan penglibatan laman web tersebut dalam membiayai peperangan di Gaza”

Itu sahaja kenyataan yang wujud di sepanjang artikel berkenaan dalam mengaitkan Facebook dengan jenayah perang di Palestin. Ada pun isi kandungan lain, kesemuanya menceritakan tentang betapa Yahudinya seorang anak muda bernama Mark Zuckerberg, sesuatu yang tidak pernah diputuskan oleh Islam sebagai sebab untuk produk atau perkhidmatannya diharamkan.


ASAL KEHARUSAN MUAMALAH BERSAMA YAHUDI

Terdapat begitu banyak keterangan daripada Sunnah bahawa berurusniaga dengan kaum Musyrikin dan Yahudi itu adalah harus. Misalnya di dalam sepotong hadith:

“Sesungguhnya Nabi sallallaahu ‘alayhi wa sallam membeli makanan daripada seorang Yahudi dengan pembayaran secara bertangguh dan mencagarkan baju besi baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam.” [Hadith riwayat al-Bukhari nombor 2326, 2/841]

Al-Imam al-Bukhari juga memberikan tajuk kepada salah satu bab di dalam Sahih beliau, yang mendatangkan hadith di atas sebagai, “BAB BERJUAL BELI DENGAN KAUM MUSYRIK DAN YAHUDI”.

Dalam mengulas hal ini, al-Imam al-Nawawi membuat kesimpulannya di dalam syarahan beliau kepada Sahih Muslim dengan berkata:


“Telah ijma’ seluruh umat Islam pada keharusan urusan dengan Ahli Zimmah dan lain-lain orang Kafir selagi mana urus niaga itu tidak jatuh di dalam perkara yang haram. Akan tetapi umat Islam tidak boleh ( haram) menjual senjata kepada musuh Islam yang sedang memerangi Islam, dan tidak boleh juga membantu mereka dalam menegakkan agama mereka” [Sharah Sahih Muslim oleh al-Nawawi, 11/40]

Keharusan ini hanya berubah dengan adanya dalil lain yang mengubah keharusan itu, atau berlakunya sesuatu yang mengubah konteks hadith ini. Di dalam kes Facebook, adalah sangat penting untuk didatangkan bukti bahawa Mack Zuckerberg membiayai regim Zionis di Palestin, dan artikel di Majalah al-Islam September 2009 itu gagal mendatangkannya.

Di hujung artikel tersebut, satu lagi dakwaan dibuat pada menyatakan bahawa, “dengan klik sahaja pada Facebook kita juga turut sama menjadi pembunuh orang Palestin di Gaza“

Namun sama juga seperti sebelumnya, tiada sebarang bukti diketengahkan pada menunjukkan bagaimanakah penjanaan keuntungan Facebook disalurkan kepada regim Zionis yang menjajah bumi Palestin”.

Kita tidak mahu wujudnya satu budaya paranoid umat Islam yang melatah dengan mudah tatkala didatangi oleh kenyataan-kenyataan seperti ini. Orang Islam sangat cepat dimanipulasi sebagai agen merosakkan produk dan perkhidmatan melalui penyebaran email yang mendakwa ada benda tidak halal, ada campuran beracun dan lain-lain yang mana sebahagaiannya adalah palsu. Ia hanya membuktikan bahawa orang Islam banyak kerisauan tetapi tidak banyak berusaha untuk menyelidik bagi menghilangkan kerisauan tersebut.

Islam tidak pernah mengharamkan Muslim membeli atau menggunakan apa-apa produk dan perkhidmatan daripada non Muslim termasuk Yahudi. Mengharamkan pembelian atau penggunaan sesuatu produk atau perkhidmatan hanya dengan alasan ia milik Yahudi, boleh mengheret kita terjebak kepada perbuatan MENGHARAMKAN APA YANG HALAL, yang mana perbuatan itu sama buruknya dengan MENGHALALKAN APA YANG HARAM.

Malah perbuatan anti Yahudi secara semberono begitu adalah bersifat perkauman yang dibenci oleh Islam.

Facebook terbuka sebagai satu ruang untuk dimanfaatkan sebagai medium perhubungan dan penyebaran maklumat. Ia boleh berfungsi sebagai alat dakwah serta penyebaran maklumat, sebagaimana ia juga boleh berfungsi sebagai alat pemasaran. Seandainya di Facebook ada kempen yang memburuk-burukkan Islam, maka gunakanlah ruang yang ada untuk kempen memburuk-burukkan Islam itu ditukar kepada suatu bentuk promosi yang menimbulkan rasa ingin tahu manusia kepada Islam, seperti yang banyak berlaku pasca 11 September 2001.

Namun, jika umat Islam menghabiskan masa di Facebook dengan aplikasi yang melalaikan tanpa sebarang tujuan, penggunaan Facebook boleh menjadi haram ke atas golongan seperti ini, sama seperti pembabitannya dalam aktiviti kosong yang lain.

PANDUAN MENGATASI KETAGIHAN

Sedikit nasihat buat mereka yang mengalami ketagihan Facebook, buangkan segala aplikasi third party seperti kuiz, permainan dan yang seumpama dengannya. Gunakan Facebook sebagai alat komunikasi bersama rakan-rakan, isikan ia dengan perbincangan, perbualan yang merapatkan ukhuwwah dan menambah pengetahuan secara berhemah.

Andaikata langkah mudah ini pun gagal mengurangkan tahap ketagihan berkenaan, tamatkan akaun Facebook dan carilah kehidupan yang lebih bermakna di luar sana.

Tepuk dada, tanyalah Iman!

Sunday, September 13, 2009

Sekitar Iftar di Universiti Malaya

Salam ramadhan buat semua.

Akhirnya kita sudah sampai kepada fasa ketiga dalam Madrasah Ramadhan ini. Alhamdulillah, syukur yang kita perlu panjatkan kerana Allah masih mengurniakan nikmat nyawa bagi meneruskan ibadah kepada-Nya.

Sekadar berkongsi, gambar-gambar ini untuk tatapan sahabat-sahabat yang tidak dapat hadir pada hari iftar tersebut disebabkan kejauhan jarak, kekangan masa dan sebagainya. Maaf kerana lambat memasukkan gambar-gambar ini.

Sahabat-sahabat yang dapat turut serta...


Barisan sahabat muslimat yang hadir...
Rombongan dari IIUM...datang 3 buah kereta..

Antara sahabat muslimin yang hadir...syukran(duduk, dua dari kanan) akan terbang ke Jordan keesokan paginya...

Menyampaikan amanat presiden yang tidak dapat hadir...

Thursday, September 3, 2009

Iftar Shababul Ula & Ibtisam


1st reunion, Mei 2007

Hotel Seri Malaysia, Temerloh


Salam buat semua...


Teringat pada nama shababul ula dan ibtisam...aku tersenyum sendiri...terasa kelakar pulak bila mengenang zaman sekolah dahulu...zaman kami semua kuat bergaduh, berperang muslimin dan muslimat, zaman kami sama-sama tidak matang..huhu...tapi hari ini, masing-masing telah menjadi lebih dewasa...kami ditakdirkan oleh Allah untuk menuntut ilmu...berselerakan di seluruh Malaysia, hatta di luar negara juga...menjadi duta buat Islam, buat keluarga ,buat diri sendiri...


Tidak ada apa yang ingin aku kongsikan sebenarnya...cuma ingin menjemput semua sahabat shababul ula dan ibtisam...


Kepada sahabat-sahabat yang merasakan dirinya tahapian spm '05

(yang mempunyai kelapangan waktu)....


Jom kita memeriahkan majlis berbuka puasa bersama-sama...

  • Tarikh: 5 September 2009 (Sabtu)

  • Masa: 6 petang-9.00 malam

  • Tempat: Universiti Malaya

p/s: pada 6hb september, Sahabat kita Ahmad Syukran Baharudin akan menyambung pelajaran di Jordan...dan pada 29hb september pula, akan disusuli dengan Nurul Nadirah Aw. Mohd Nor & Azyan Syazwani Ahmad Adri...mereka akan menyambung pelajaran di Mesir...sahabat yang berkelapangan, boleh sama-sama menghantar mereka di KLIA nanti...


>Shababul Ula: Nama usrah pelajar muslimin SMKA TAHAP, SPM '05

>Ibtisam: Nama usrah pelajar muslimat SMKA TAHAP, SPM '05

Monday, August 31, 2009

Tangguh Sebat Cetus Debat

salam...
sekadar pengkongsian dr email yg aku dapat dari seorang sahabat...
..............................................................................................
Saya sendiri keliru tentang penangguhan hukuman ini. Mengapa boleh terjadinya demikian??
Sepatutnya hukuman yang telah ditetapkan tarikhnya oleh mahkamah MESTI dilaksanakan, jika tidak bukankah ianya boleh dianggap telah mengHINA mahkamah.

Isu penangguhan juga dengan alasan yang tidak masuk akal:

1. Untuk menghormati bulan RAMADAN.
Apakah pihak mahkamah (Hakim) tidak menyedari @ mengetahui tarikh hukuman yang ditetapkan itu jatuh dalam bulan Ramadan sebelum hukuman dijatuhkan. Siapa nak dipersalahkan dalam hal ini.... Hakim??

2. Tiada petugas yang bertauliah untuk melaksanakan hukuman.
Sekiranya tiada petugas yg bertauliah, siapa yang menjalankan hukuman rotan ini di Penjara selama ini?? Mengapa pula hukuman terhadap Kartika boleh dilaksanakan selepas Hari Raya. Mungkin diwaktu itu baru ada petugas yg bertauliah..

Saya menyokong penuh kenyataan YDP & bekas YDP YADIM kerana kenyataan yg mengatakan hukuman terhadap Kartika tidak akan mendatangkan kemudaratan padanya. Hukuman sebat ini sekadar peringatn & pengajaran shj.

Berkenaan kenyataan Tun M & Shahrizat, saya tak mahu komen apa2..... Tepuk dada tanya iman. Sesungguhnya akan ramai lagi yg akan memberi komen yg sebegitu kerana pandangan mereka yang tidak memahami akan hukum Allah yang telah termaktub di dalam Al-Quran. Dengan kata lain mereka2 ini adalah dalam golongan org2 yg 'BODOH SOMBONG'.
Ramai bercanggah pendapat Jaip tunda rotan Kartika KUALA LUMPUR: Tokoh agama serta pemimpin masyarakat dan politik bercanggah pendapat berhubung keputusan Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) menangguhkan pelaksanaan hukuman sebat terhadap Kartika Sari Dewi Shukarno berhubung kesalahan meminum arak.

Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Datuk Mohd Nakhaie Ahmad, berkata keputusan Jaip menggambarkan sesetengah pihak kurang yakin dengan pelaksanaan undang-undang syariah. "Hukuman itu tidak wajar ditangguhkan dengan alasan untuk menghormati Ramadan. Jika berpegang kepada alasan itu, maka semua hukuman terhadap pesalah yang ingin dijalankan pada bulan ini (Ramadan) perlu ditangguhkan".
Bekas Yang Dipertua Yadim, Datuk Dasuki Ahmad, juga berpendapat hukuman itu seharusnya diteruskan walaupun pada bulan Ramadan bagi mengelak salah tanggapan masyarakat terhadap pelaksanaan undang-undang syariah. "Apabila mahkamah sudah menjatuhkan hukuman dan pesalah sedia menerima hukuman terbabit, apa salahnya jika melaksanakannya walaupun di bulan Ramadan. Tujuan kita hendak mendidik bukannya mendera".

Tapi.. kenyataan Tun Dr Mahathir & Shahrizat paling BAHAYA!!

Sementara itu, bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, melalui laman blognya mempersoalkan hukuman sebat yang dijatuhkan mahkamah terhadap Kartika, sama ada ia keputusan tepat dan adakah terdapat peruntukan dalam undang-undang Syariah di negara ini.

TIDAK SEDARKAH MEREKA YG MEREKA BERCAKAP TENTANG HUKUM HUDUD.. HUKUM ALLAH!! JIKA MEREKA MENDAKWA HUDUD ITU ZALIM MAKA MEREKA MENUDUH ALLAH ITU ZALIM!! ASTARGHFIRULLAH. ..

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil pula memuji tindakan Ketua Hakim Syarie Pahang, Datuk Abdul Rahman Yunus mengarahkan hukuman itu ditangguhkan.

"Apa yang kita risau, corak hukuman itu boleh memberikan impak buruk kepada negara ini seperti Malaysia dianggap mengamalkan sistem yang zalim," katanya.

"Saya tidak melihat perkara ini sebagai satu isu asalkan pelaksanaannya tidak menunjukkan ia dibuat atas faktor Kartika ini seorang wanita. Bagi saya, ini bukannya cara terbaik untuk mendidik apatah lagi hukuman ini keputusan yang tepat atau tidak. "Kita perlu melihat perkara ini dalam konteks yang lebih luas. Dasar wanita yang baru juga akan mengambil kira semua ini agar tidak ada pihak yang teraniaya atau menjadi mangsa hanya kerana mereka ini seorang wanita," katanya.

Thursday, August 27, 2009

Dia Sahabat Seperjuanganku~


"Salam. Li salah send kredit ke?" tanya sahabatku itu.


Aku memang sengaja share kredit dengan dia semasa aku dalam bas pulang dari kampus petang tadi. Aku segera menjawab.


"Tak salah send pun. Memang nak share kredit dengan awak lah."


"Nape Li? Li ada masalah ke? Li sihat tak?" bertalu-talu soalan yang dia ajukan sehinggakan aku tersenyum sendiri membaca sms itu.


"Tak ada masalah pun. Saja je nak share kredit. Awak sihat ke?". Aku bertanya kembali.


"Saya tak ok."


Aku segera membalas sms dia. "Nape? Sakit ke? Ada masalah?"


"Haah, ada masalah. Masalah saya rindu kat Lili. Rindu nak ada orang jaga bila sakit, rindu nak ada orang teman malam-malam bila assignment tak siap lagi, rindu nak borak dan tidur sama-sama, rindu nak nangis atas bahu orang yang bernama sahabat". Panjang balasan dari dia.


Aku tergamam. Tanpa aku sedari, air mata bergenang. Terharu. Tidak terkata.


Tanpa ada hubungan darah, tanpa ada hubungan persaudaraan, kita menjalinkan ukhuwah.

Biar kita terpisah beribu batu, namun kesatuan hati itu tetap ada kerana kita menjalinkan ukhwah berdasarkan AKIDAH.

Biar dulu kita pernah berselisih faham, namun kita atasinya dengan berlapang dada.


Masih aku ingat, saat aku bersengkang mata sehingga ke waktu subuh menyiapkan assignment. Dia turut sama bersengkang mata membantu aku menyiapkan assignment walaupun dia tidak mengambil kursus yang sama dengan aku. Tapi dia sanggup berkorban untuk aku.


Saat aku terlantar sakit kerana keracunan makanan di saat peperiksaan akhir semester 2 matrikulasi, dia yang menjaga aku. Menjaga kebajikan itu dan ini.


Ketika aku 'down' menghadapi pelbagai ujian tahun pertama di universiti ini, dia seringkali hadir tika aku sangat memerlukan. Tidak cukup dengan itu, dia juga meminta naqibahnya turut memberi semangat untuk aku dengan harapan aku akan terus tabah menghadapi ujian. Sehingga kini, aku terus menjalinkan ukhwah dengan naqibahnya.


Sahabat, sokonganmu memang tidak pernah henti.
Terima kasih atas segalanya, sahabat.
Aku gembira andai dirimu gembira.
Aku menyayangimu kerana Allah.
Aku ingin hidup dan mati kita kerana Allah.
Amin~



*Ku pohon Ya Allah...
moga ukhwah kami teguh buat selamanya...
kerana dia sahabatku..
kerana pada jalanMu kami bertemu..
kerana hati kami bertaut ketika memadu kasihMu..

*Ku pohon, lindungi dia dengan maghfirahMu..
agar kekuatannya terletak pada iman dan taqwa, bukan pada nafsu..
agar jiwanya tidak mudah dimamah bisikan syaitan yang palsu dan merugikan...

Nice story to share

Salam ramadhan buat semua...
Sempena bulan ramadhan yang mulia ini, aku ingin berkongsi sebuah cerita yang menarik dari email yang baru aku terima sebentar tadi. Semoga kita beroleh pengajaran dari cerita ini.

Why do we read The Holy Quran, even if we can't understand?a single Arabic word???? This is a beautiful story.


An old American Muslim lived on a farm in the mountains of eastern Kentucky With his young grandson. Each morning Grandpa was up early sitting at the Kitchen table reading his Quran. His grandson wanted to be just like him and tried to imitate him in every way he could.


One day the grandson asked, 'Grandpa! I try to read the Quran just like you but I don't understand it, and what I do understand I forget as soon as I close the book. What good does reading the Quran do?


' The Grandfather quietly turned from putting coal in the stove and replied,'Take this coal basket down to the river and bring me back a basket of water.'


The boy did as he was told, but all the water leaked out before he got back to the house. The grandfather laughed and said, 'You'll have to move a little faster next time,' and sent him back to the river with the basket to try again. This time the boy ran faster, but again the basket was empty before he returned home. Out of breath, he told his grandfather that it was impossible to carry water in a basket, and he went to get a bucket instead.


The old man said, 'I don't want a bucket of water; I want a basket of water.You're just not trying hard enough,' and he went out the door to watch the boy try again.


At this point, the boy knew it was impossible, but he wanted to show his grandfather that even if he ran as fast as he could, the water would leak out before he got back to the house. The boy again dipped the basket into river and ran hard, but when he reached his grandfather the basket was again empty. Out of breath, he said, 'See Grandpa, it's useless!'


'So you think it is useless?' The old man said, 'Look at the basket.'

The boy looked at the basket and for the first time realized that the basket was different. It had been transformed from a dirty old coal basket and was now clean, inside and out.


'Son, that's what happens when you read the Quran. You might not understand or remember everything, but when you read it, you will be changed, inside and out. That is the work of Allah in our lives.'

Tuesday, August 25, 2009

Tanpa tajuk

salam buat semua...


Lama aku tidak menulis sendiri di blog ini. Mood menulis tidak datang, kekuatan itu tidak ada. Aku tidak langsung memberi respon pada perkara-perkara semasa. Hanya mengarang di minda namun tidak juga tertulis di sini.


Tidak tahu mengapa. Adakah kesibukan yang melanda menyebabkan diri ini kurang waktu untuk berkongsi? Mungkin juga. Setiap minggu telah tersusun jadual program yang perlu diikuti. Disamping jadual belajar yang sememangnya sudah penuh. Bukan aku ingin mengeluh dengan kesibukan ini. Cuma ingin berkongsi rasa. Moga hari-hari yang aku lalui ini menjadi satu tarbiyah buat diri, mengumpul pengalaman, menambah ilmu bagi koreksi diri yang lemah ini. Aku mengharapkan itu. Amin Ya Rabb.


Akhir-akhir ini, kesihatan juga tidak mengizinkan. Gastrik sering kali menyinggah. Pantang diri ini lewat makan walaupun sekejap, mulalah perut meragam. Kesan yang di alami berhari-hari. Dugaan buat diri dalam menghadapi madrasah Ramadhan ini. Tarbiyah lagi buat diri.


Banyak sebenarnya yang ingin dikongsi. Namun,tulisan kali ini tiada isi yang khusus. Ianya lebih kepada luahan rasa. Moga diri ini lebih bersemangat, sentiasa bersemangat dalam menghadapi segala ujian, cabaran dan dugaan dari pencipta. Mohon doa dari sahabat-sahabat semua.



"Dan sungguh akan kami berikan cobaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar."(2:155)


"Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: Kami Telah beriman, sedang mereka tidak diuji lagi? Dan Sesungguhnya kami Telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, Maka Sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan Sesungguhnya dia mengetahui orang-orang yang dusta."(29:2-3)

Friday, August 21, 2009

Ramadhan Kembali

Ramadhan Kareem buat semua...
Pasakkan niat, kuatkan tekad...
Moga ramadhan kali ini menjadi medan bagi mengutip mutiara maghfirah dari Allah...
Teringat pada kata-kata seniorku dahulu, Allahyarham Farham Zainudin...(beliau pergi mengadap Ilahi pada bulan ramadhan...hampir 5 tahun yang lalu..al-fatihah buat beliau)
"Ramadhan yang sama, natijah yang berbeza"
Ya, Ramadhan yang sama akan datang setiap tahun...namun, ianya bergantung kepada kita untuk menggunakan kesempatan bulan Ramadhan itu dengan sebaiknya atau tidak...
renung-renungkan bersama...

Saturday, August 8, 2009

H1N1: Dari Perspektif Yang Berbeza

Kita diberi kurnia oleh ALLAH satu nikmat yang tak dapat dijual beli lagi. Sekiranya hilang nikmat ini nescaya orang sanggup bergadai berjuta-juta ringgit untuk mendapatkannya. Itulah nikmat MATA. Salam seharian kita menggunakan mata untuk pelbagai kerja. Untuk membaca, menulis, makan, minum, bergerak dan sebagainya. Tanpa mata sukar untuk kita menjalani kahidupan seharian.

Secara mudahnya, dalam perjalanan hidup, kita sering dtunjukkan dengan NIKMAT dan BALA. kita nampak ianya dengan mata mahupun deria lain. namun kita jarang melihat perkara disebaliknya. Contohnya, kes terbaru adalah H1N1. kita asyik berkata ianya suatu bala dari ALLAH. Tidak dinafikan. Namun, pernahkah kita melihat ianya juga adalah suatu nikmat dari ALLAH?

KENAPA H1N1 ADALAH NIKMAT?

1. Disebabkan H1N1 ramai orang yang mula menghampirkan diri kepada ALLAH dengan bertawakkal pada NYA. "Ya ALLAH, dengan namaMU, aku berserah dan memohon kepadaMU. Engkau jauhkanlah penyakit ini dari kami dan ahli keluarga serta orang di sekeliling kami..." Antara doa yang seringkali di baca kini demi mengelak dari penyakit tersebut. Kemudaian mereka menjalankan solat hajat beramai-ramai. ALHAMDULILLAH...BUKANKAH ITU NIKMAT UNTUK KITA?

2. Begitu juga dengan penghidap penyakit tersebut. Mereka mula merasakan ajal telah hampir. Malaikat maut semakin hampir dan dengan itu akan dikuatkan amal ibadahnya, taubatnya dan segala amalan wajib dan sunat. Mulalah kelompongan amalan-amalan dulu di tampung kembali. Sekiranya dulu tidak pernah solat, di waktu ini di cukupkan sembahyangnya, dibanyakkan amalannya. BUKANKAH ITU NIKMAT BAGI MEREKA???

3. Pada yang di kuarantin pula, sekiranya dahulu dinyatakan mahupun terdetik dihatinya kekurangan masa untuk beribadah dan mendekatkan diri kepadaNYA. Kini diberi kerehatan oleh ALLAH dari perihal keduniaan untuknya mendekatkan diri kepadaNYA.

TIDAK CUKUP BANYAK LAGIKAH NIKMAT YANG ALLAH KURNIAKAN DARI PERKARA YANG KITA ANGGAP BALA ITU???


p/s: Setiap yg berlaku pasti ade hikmahnye kerana Allah tidak pernah dan tak akan melakukan kesilapan. Apabila kita brada dalam kebuntuan, tenang dan ikutilah jalan yg telah ditetapkan Nya. sekiranya jalan itu berduri dan penuh liku, yakinlah bahawa pada akhirnya pasti akan bertemu dgn kebahagiaan yg tak dpt d ungkapkan oleh kata-kata....

Thursday, August 6, 2009

Aku Menulis Hanya Kerna Nama

Ketika tulisan mulai jadi sebutan orang
Ketika pendapat di blog dipuji-puji
Ketika 'post' di Forum mendapat penghargaan
Ketika idea-idea dikatakan sangat bernas..
Astaghfirullahal 'azhim...Astaghfirullahal 'azhim...
Terangsanglah semangat mencari idea-idea segar
Terangsanglah untuk mencari bukti-bukti menguatkan argumentasi
Terangsanglah untuk 'komen' di blog orang lain, untuk promosi blog sendiri
Terangsanglah untuk mem'famous'kan diri sendiri!
Astaghfirullahal 'azhim...Astaghfirullahal 'azhim...
Niat asal sudah lari
Niat bukan lagi untuk tujuan dakwi
Niat kini untuk promosi diri
Niat kini untuk naikkan NAMA sendiri!
Astaghfirullahal 'azhim...Astaghfirullahal 'azhim...
Dalam blog:
Tiap hari 'check' brape pelawat dah datang arini?
Tiap hari 'check' brape 'comment' dalam entri kali ni?
Dalam forum:
Tiap hari 'check' brape respon untuk 'post' tempoh hari?
Tiap hari 'check' brape 'post' lagi nak naik status ni?
Tiap hari...cari ruang promosi NAMA sendiri
Sebabnya...Aku Menulis Hanya Kerna NAMA
Astaghfirullahal 'azhim...Astaghfirullahal 'azhim...
Tulisan ini bukan untuk mencela sesiapa
Tulisan ini bukan untuk menyalahkan sesiapa
Tulisan ini bukan untuk mereka-reka cerita
Tulisan ini buat renungan diri SENDIRI la!
Astaghfirullahal 'azhim...Astaghfirullahal 'azhim...
"Maka bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu dan mohonlah ampun kepada-Nya. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penerima taubat." (An Nasr 110:3)

Monday, August 3, 2009

Penyokong, Pemain dan Pengurus


Pernah atau tidak kita mengambil pengajaran daripada satu perlawanan bola sepak dengan melihat kepada perbezaan antara para pemain, pengurus atau jurulatih dan penyokong bola sepak sepanjang perlawanan? Inilah secebis pengajaran yang yang dapat kita kongsi bersama.

"Bodohnya pemain tu, hantaran cantik macam tu pun tak boleh nak jaringkan gol lagi", cetus seorang penyokong.

"Tak mengapa, cuba lagi. Lepas ni, tahan dulu bola tu sebelum rembat kuat-kuat ke arah gol", kata jurulatih.

Jika pemain melakukan kesilapan dalam permainan, para penyokong akan memarahi pemain tersebut dengan menghina dan memaki tetapi berbeza dengan seorang pengurus atau jurulatih memarahi pemain iaitu dengan memberi semangat dan cara untuk memperbaiki kesalahan yang telah dilakukan pemain.

Sekiranya pasukan yang disokong diketahui akan kalah kerana ketinggalan 0-5 dan permainan masih berbaki 10 minit sahaja lagi, para penyokong seolah-olah sudah tidak lagi menyokong pasukan mereka tetapi sebaliknya dengan para pemain mereka tetap meneruskan permainan sehingga wisel penamat dibunyikan.


Pengajaran

Dalam kita mengkritik, menegur atau memarahi seseorang, janganlah sesekali bertindak seperti penyokong bola sepak yang menghina, memaki dan mencerca pemain tetapi contohilah sikap seorang pengurus atau jurulatih bola sepak yang juga memarahi dan mengkritik pemain tetapi disebalik kemarahan seorang jurulatih menunjukkan cara bagaimana memperbetulkan kesilapan yang dilakukan. Begitulah dalam kita memarahi dan mengkritik, bukan dengan menghina tetapi menunjukkan jalan untuk membetulkan kesilapan tersebut.
Para pemain dan penyokong adalah ibarat para pendokong dan penyokong sesebuah gerakan Islam. Sebahagian mereka yang hanya menyokong gerakan Islam akan bersama dengan gerakan pada saat gerakan Islam berada dalam keadaan teguh dan kuat tetapi berbeza dengan seorang pendokong gerakan Islam yang akan tetap bersama dengan gerakan Islam samada semasa gerakan Islam dalam keadaan kuat atau mengalami kemerosotan dan dilanda pelbagai masalah.

"janganlah mengkritik sebagai seorang penyokong bola sepak, kritiklah sebagai seorang jurulatih bola sepak"

"jadilah pendokong perjuangan Islam, sekiranya tidak mampu jadilah penyokong perjuangan Islam dan jangan sesekali menjadi pengongkong kepada perjuangan Islam"...

http://zulikhwanzahari.blogspot.com/


Tuesday, July 28, 2009

C-fest: Jualan ASC


Sempena convocation festival...ASC ada jual mcm2...jom datang beramai2 ke stadium tertutup nilai...macam2 ada...huhu...mai jgn x mai...=)

Tuesday, July 7, 2009

Karnival Jubli Perak SMKA TAHAP

PERSATUAN BEKAS PELAJAR SMKATAHAP (XTAHAP)

Dengan hormatnya menjemput

SEMUA BEKAS PELAJAR SMKATAHAP

Ke KARNIVAL JUBLI PERAK XTAHAP dan
MAJLIS PERASMIAN SAMBUTAN JUBLI PERAK SMKATAHAP
Yang akan disempurnakan oleh

KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA SULTAN PAHANG
SULTAN HAJI AHMAD SHAH AL-MUSTAIN BILLAH IBNI AL-MARHUM SULTAN ABU BAKAR RI’AYATUDDIN AL-MUADZAM SHAH

Pada 14 Julai 2009 (Selasa) bersamaan 21 Rejab 1430 Hijrah
Masa : 10.00 pagi
Di Dewan Besar SMKATAHAP


Untuk keterangan lanjut sila hubungi:
Rosdi Hassan (017-3168396) , Sazul Hairi Ahmad (019-2339000) , Fadzli Yaakob (013-9778836) , Munirah Ramli (019-9388900) , Zin Azran Mansor (016-9620008) , Nurululla Hayati Harun (016-9525188)

12 Julai 2009 (Ahad)
2.00 ptg - Pameran & Gerai Jualan Bermula
3.00 ptg - Seminar Motivasi Bersama Nazrey Raihan
5.00 ptg - Pertandingan Street Soccer & Paintball
9.00 mlm -Malam Kesenian Islam
Artis: Rabbani/Nazery Raihan/Nabil/Kumpulan Raudhah

13 Julai 2009 (Isnin)
8.00 pagi - Pameran & Gerai Jualan
8.30 pagi - Pertandingan Woodball
Pertandingan Memasak & Gubahan
Paintball
Penyampaian Hadiah
7.00 mlm - Majlis Tahlil Perdana
9.00 mlm - Forum Perdana

14 Julai 2009 (Selasa)
8.00 pagi - Pameran & Gerai Jualan
8.30 pagi - Kempen Derma Darah
Pertandingan Mewarna
10.00 pagi - Majlis Perasmian Sambutan
Jubli Perak SMKATAHAP
Majlis Santapan Di Raja
Jamuan Tengahari

p/s: sedihnye x dapat turun jubli perak...pasai awat la buat jubli perak hari selase..huhu...

Monday, July 6, 2009

...Padi...

salam muhibah buat semua...

Hari ini, pagi lagi aku telah meeting bersama shbt2 pimpinan student akaun batch aku..yang menariknya, meeting kali ini turut dihadiri oleh lecturer yang banyak memberi tunjuk ajar kepada kami...En. Agoos Munalis Tahir...

Terlalu banyak yang dikongsi...kami sama2 bermuhasabah setelah hampir 2 bulan bercuti...(walaupun hakikatnya aku dan ramai lg shbt pimpinan batch cume cuti x smpai pun sebulan)...

berfikir kembali apa yang telah kami lakukan sepanjang semester lepas...setelah ada di antara shbt kami tidak berjaya meneruskan pengajian...dan semester baru2 ini, 2 lg shbt kami mengalami nasib yang sama...sedikit sebanyak, rasa bersalah hadir dalam diri kami...rasa bertanggungjawab utk memastikan tidak ada lg shbt2 yg akan terkeluar utk semester akan dtg...moga usaha kami mendapat pertolongan allah...amin

Alhamdulillah, di semester baru ini...sahabat2 pimpinan batch bersemangat untuk melakukan gerak kerja...dan aku harap, semoga semangat itu akan terus kekal sehingga kite selesai memegang taklifan ini...dan kini, kita perlu menyelesaikan satu misi besar..aku akan cerita kan tentang misi ini pada entry yang akan datang...setelah misi ini berjaya...insyaallah...



teringat pada sms yang pernah dihantar oleh en. agoos kepada aku...

"ikut resmi padi...makin berisi makin tunduk"

Tentunya peribahasa ini terlalu dalam maknanya buat kita...sama-samalah kita renungkan dan bermuhasabah...

Sunday, July 5, 2009

Al-fatihah


Al-fatihah buat ayah sahabat seperjuanganku yang baru meninggal dunia pagi tadi.

NURUL FADHILAH AHMAD

Semoga rohnya dicucuri rahmat dan di tempatkan bersama roh orang-orang yang soleh.

Buat kita yang masih hidup, sedarlah bahawa setiap yang hidup itu pasti akan mati. Perlengkapkan diri kita dengan amalan dan bekalan untuk kita hadapi kehidupan selepas kematian.


Buat sahabatku Fadhilah:

moga enti terus tabah menghadapi ujian-Nya. Allah lebih sayangkan dia. Yakin dan percayalah, setiap yang berlaku ada hikmahnya. semoga enti menjadi anak yang solehah..amin

Saturday, July 4, 2009

Selamat Hari Tua

>>Selamat Hari Lahir buat Rahimah Ishak a.k.a Imah<<
>>Semoga perningkatan usia seiring dengan peningkatan amal & kematangan<<

>>Semoga usia yang akan datang dimanfaatkan sepenuhnya<<

Ikhlas dr: Ja_misspooh, Busyra_changmin, Paah_Addin, Ain_chocolie, Fara_banting, Lin_samtar, hazirah_in-law, k.tini_xrumate, k.malin_pasai-awat, k.za_kepuk, akalili_aQLa



Thursday, July 2, 2009

Subject 3rd Year..1st sem


1. ADVANCED ACCOUNTING I (MAB2033)

2. AUDIT AND ASSURANCE SERVICES (MAD3013)

3. CORPORATE TAXATION AND ZAKAT (MAE3013)

4. EKONOMI PERNIAGAAN (MEA2013)

5. PENGURUSAN KEWANGAN KORPORAT (MFA3033)

6. FIQH MUAMALAT II (MGA302)

7. UNDANG-UNDANG SYARIKAT (MHB4013)

8. PENGAJIAN HALAQAH (UTA2082)


Subjek2 yg semakin mencabar...ya allah, aku memohon kepada-Mu...permudahkan segala urusanku...terangkan hatiku untuk menerima ilmu2 Mu...amin....

sahabat2ku....doakan aku...(^-^)

What I've Learnt Today ?


"I've learned that no matter what happens, or how bad it seems today, life does go on, and it will be better tomorrow."

"I've learned that regardless of your relationship with your parents, you'll miss them when they're gone from your life."

"I've learned that making a 'living' is not the same thing as 'making a life'."

"I've learned that life sometimes gives you a second chance."

"I've learned that you shouldn't go through life with a catcher's mitt on both hands; you need to be able to throw some things back."

"I've learned that whenever I decide something with an open heart, I usually make the right decision."

"I've learned that even when I have pains, I don't have to be one."

"I've learned that every day you should reach out and touch someone."

"People love a warm hug, or just a friendly pat on the back."

"I've learned that I still have a lot to learn."

"I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel."


APPRECIATE THINGS AROUND YOU...THERE'S A REASON WHY ALLAH DID THAT.

^_^macam mana..sng tak nk fhm artikel ni..?just a simple articel.but give us more lessons..So..What We have learnt today?THINK ABOUT IT...

Sumber: www.iLuvislam.com

Wednesday, July 1, 2009

Belajar Dari Dua Umar


Aku telah membeli buku 'Belajar Dari Dua Umar' ini sejak bulan Mac lagi. Namun, setelah sekian lama membaca, Alhamdulillah buku itu berjaya aku habiskan. Sempat juga aku bermuhasabah, lamanya masa yang diambil untuk menghabiskan buku itu sedangkan buku itu hanya mempunyai 130 muka surat. (Bukannye tebal sgt pun buku ni..novel Hlovate bleh je hbis bc dlm ms seminggu..ish..insaflah..huhu)

Bermulanya…

Aku kira, tentunya kita sering mendengar tentang kisah ini. Kisah dimana Saidina Umar Al-Khattab ialah seorang pemimpin yang sering menghabiskan waktunya dengan berjalan di malam hari untuk melihat keadaan rakyat-rakyatnya.

Beliau terdengar perbualan seorang ibu dan anak perempuannya di dalam sebuah rumah yang kecil. Ibu itu menyuruh anaknya mencampurkan susu yang ingin dijual dengan air. Si anak melarang perbuatan itu kerana Saidina Umar juga menghalang perbuatan itu. Kata anak itu lagi, jika Umar tidak mengetahui mereka melakukan sedemikian, sesungguhnya Tuhan Umar mengetahui perbuatan mereka.

Saidina umar yang mendengar perbualan itu nekad mahu menjodohkan anak beliau, 'Ashim dengan anak perempuan tersebut. Beliau yakin dengan sikap jujur dan amanah yang telah ditunjukkan oleh wanita itu.



Hasil dari perkahwinan itu, lahirlah seorang puteri yang dipanggil Ummu 'Ashim. Ummu 'Ashim telah berkahwin dengan Abdul Aziz bin Marwan dan daripada perkahwinan ini, lahirlah seorang khalifah yang zuhud, bertakwa dan wara' yang diberi nama Umar bin Abdul Aziz. Tidak hairanlah, khalifah Umar bin Abdul Aziz tampil menjadi khalifah yang hebat kerana beliau mewarisi sifat-sifat kepimpinan itu dari moyang beliau iaitu Saidina Umar Al-Khattab.

Pengajaran penting yang wajar diambil dari kisah dua Umar ini ialah:

1. KESEDERHANAAN

Hal ini adalah perkara yang paling sukar untuk dilakukan oleh pemimpin di zaman ini. Limpahan ujian kesenangan dan jawatan sangat sukar untuk kita tangani. Namun, dua Umar ini mengajar kita tentang kesederhanaan. Kita boleh lihat bagaimana Saidina Umar boleh berjalan di tengah-tengah negeri tanpa ada seorang pun pengawal peribadi yang mengiringi, beliau tidur berbantal lengan dan berselimut embun demi menjalankan amanah beliau sebagai khalifah pada ketka itu, menjaga kebajikan rakyat-rakyatnya.

2. KETELADANAN

Sebagai pemimpin umat, dua Umar ini tidak hanya berbicara tentang kebaikan bahkan mereka menjadi orang oertama yang melakukan kebaikan. Mereka betul-betul memahami dan menghayati firman allah dari surah as-saf ayat 3 yang bermaksud:

Amat besar kebencian di sisi Allah bahwa kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan.

Begitulah sewajarnya apabila menjadi seorang pemimpin, kita perlu menjadi contoh buat yang lain. Semakin jauh kita dari keteladanan, semakin sukar juga rakyat atau orang bawahan kita untuk patuh.

3. AL-ITHAR

Al-ithar bermaksud mendahulukan orang lain daripada diri sendiri. Ithar ini juga merupakan marhalah tertinggi dalam berukhwah. Aku cukup tertarik dengan kata-kata Saidina Umar al-khattab. Beliau sanggup mendahulukan rakyatnya daripada beristirehat.

"Jika rakyatku kekenyangan, akulah orang terakhir yang akan menikmatinya. Tetapi jika mereka kelaparan, akulah yang pertama akan merasakannya. Kenyangkan perut rakyatmu sebelum engkau mengenyangkan perutmu"

…………………………………………………………………………………………........................
Memetik kata-kata dari Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam buku ini. Kata beliau:

"dalam Islam ada menyebut, sebelum melakukan sesuatu, Tanya dulu pada hati sendiri. Jangan guna petua orang lain untuk jadi panduan diri sendiri. Hati adalah tempat letaknya iman dan kufur. Latihlah hati kita biar dipenuhi iman, jadi pandangan serta hati inilah yang kita perlu gunapakai".