Friday, May 1, 2009

Khas Buat Adik

Adik..study di pejabat ayah..
adik aku baru je menamatkan alam persekolahan di SMAP,Labu..sekarang sedang menunggu panggilan untuk terus menyambung pelajaran..keputusan spm adik aku jauh lebih baik berbanding aku dulu..aku dulu biasa2 je..kami sekeluarga sangat bersyukur dengan pencapaian adik..adik memang sentiasa mambanggakan mak dan ayah sejak dari zaman kanak2 kt skola tadika lg..smpai la skrg..

aku tahu sangat cita-cita adik..nak jadi seorang doktor..nak berjasa pada ramai orang..dan adik telah buktikan kesungguhannya semasa spm...aku selalu tengok adik study biology bile kami same2 balik kampung bercuti..aku selalu doa..moga Allah permudahkan adik aku yang seorang ni..amin..bile time trial exam SBP dan trial peringkat negeri,adik x dapat result yang memuaskan utk biology..tp adik x putus asa jgk..study habis-habisan untuk spm katenye..dan hasilnye,adik dpt 10A 1B..bio adik A..itu ganjaran yg Allah bg untuk org yang kuat berusaha..alhamdulillah...syukur dipanjatkan,Ya Allah..

tp aku tahu..adik sedikit kecewa waktu itu..adik dpt B sbjek fizik..sbjek yg adik x penah dpt B setahu aku..aku dapat lihat kekecewaan adik bila aku balik kampung masa mjlis kawen abg spupu aku..mase tuh,aku duk mkn sbelah adik..slow2 je adik ckp.."adik sedih la"..aku faham perasaan adik ketika itu..cume masa tu..aku hanya mampu ckp.."sedih mmg boleh sedih,tapi jgn keterlaluan..benda da jadi..dah x boleh ubah..fokus pada yg belum jd lg ni..pasni isi la borang mntak mane2..moga2 dapat"..

lepas tu,adik nak apply ijazah luar negara..tak tahu nak decide sama ada nk apply bwh mara or jpa..hari tuh adik hantar sms kt aku.."adik mntk medic,timur tengah..under mara"..aku hanya reply ok..kerana aku tahu..adik mst da fikir byk benda sebelum adik apply tu..
satu hari..aku x ingt hari ape..yang aku ingt..masa tu aku tgh sibuk nak siap kan assignment business statistic aku..adik msg.."adik x dpt g interview mara..sdey r..tp ada senior kate,mara ada wat 2nd batch interview..doakan la ek..mgharap sgt ni.."..aku jadi sedih bila adik cakap camtu..sbb aku tahu adik mmg mgharap nak g smbung wat medic kat timur tengah..masa tu aku cume bpleh kate.."tggu la utk 2nd interview..mane la tahu kot2 ada rzki"..adik jawab lg..."adik mmg x dapat support dr sape2..mak mmg x nak adik g oversea pun..sbb tu la kot..xpe la"....ye...mak aku mmg x bg adik g blaja jauh2..nak2 pulak kt oversea..tu belom cmpur ngn wek(nenek ktorg panggil wek) lg...lg la x nak bg cucu kesayangan nk g blaja jauh2..

aku cume boleh pujuk adik aku..aku kate.."xpe la dik..redha mak ayah tu yg penting..blaja kat mane2 pun same je.."...adik terus diam bila aku ckp tentang redha mak ngn ayah..aku tahu kenapa adik diam..kerana adik mmg seorang yg sgt pentingkan mak ngn ayah..dlm ape jua hal...adik mmg akan fikirkan mak ngan ayah dulu..adik la org yang paling x suke menyusahkan mak dan ayah dalam urusan2nye..contoh yang paling senang..masa adik ambik lesen kereta baru2 ni..adik gune duit sndiri..x gune duit mak ngn ayah pun..sedangkan masa aku dan abang2 aku dulu,semua nya mak dan ayah yang support..aku pun jadi malu sendiri dengan adik..

ermm...hari ni..adik msg lg.."adik dpt asasi,UM..sains fizik..bleh x kalo adik tukar kos bile masuk sane?"..aku terus dapat bayangkan kesedihan adik tika aku membaca msg itu...aku rply msg adik.."ada pilih asasi Um ke??ada pilih sains fizik??"...adik kate pade aku..pilihan tu pilihan yang last sekali..pilihan 1 sampai 7 semuanya adik mintak medic..pelik sungguh aku tika itu..budak yang dapat 10A pun bleh dpt plhn yg last sekali dlm borang upu tu..mcm mane kalo budak tu dapat 5A??mcm mane kalo bdk 1A je??kat mane la dorg ni cmpak budak2 ni...
aku terus terfikir..pandai sgt ke budak2 zaman sekarang??zaman aku dulu,dpt 7A pun bleh dpt upu dan matrix plhn yg pertama..zaman sekarang ni,10A da x bermakna...yeke mcm tu??atau budaya kronism masih berlaku lg saat ini...aku pun x tahu..ummm...aku pun bg msg kat adik..sekadar utk menyejukkan kembali hati adik..memujuk hati adik.."bc la terjemahan surah al-baqarah ayat 216"..maksudnye:

"Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak Mengetahui."

xpe la dik...mungkin ini bukan rezeki adik..Allah dah ada perancangan terbaik untuk kita..redhalah...teruskanlah meminta pd-Nya..Allah suka mendengar rintihan hamba-Nya yg meminta..kuatkan hatimu,dik..mungkin ada ganti yg lebih baik di masa depan..jangan berputus asa...
"jika doamu dimakbulkan, itu tandanya Allah menyayangimu..jika doamu lambat dimakbulkan, itu tandanya Allah ingin mengujimu..jika doamu tidak dimakbulkan, itu tandanya Allah telah merancang yang terbaik buatmu"

3 comments:

Faquhar said...

salam
Begitu indah dah tersusun ayat2 di blog saudari ni. Penuh dengan kata2 hikmah dan nasihat.

Terima kasih kerana menyedarkan saya :)

Faquhar,
Malaysia.

aQLa zUbAiR said...

w'slm faquhar...
thanks coz bg comment..doakan sy terus istiqamah..

aFiFaH said...

Yup..

Allah itu perancang terbaik!!!